Δεν ήταν πολλά χρόνια πριν που μια σύνδεση ADSL ήταν αντικείμενο πόθου για όσους βασανισμένους σέρφαραν με 56άρια modem και έβλεπαν τους λογαριασμούς του ΟΤΕ να φουσκώνουν. Από τότε η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και πλέον μια σύνδεση 24 Mbps θεωρείται δεδομένη, παρότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως η πραγματική ταχύτητα ούτε κατά διάνοια δεν φτάνει σε αυτό το νούμερο. Τι συμβαίνει όμως στο εξωτερικό; Ποιες πόλεις παρέχουν στους κατοίκους αστρονομικές ταχύτητες σύνδεσης στο internet; Δείτε τι έδειξε πρόσφατη έρευνα της Akamai...
Η Ασία κρατά τα σκήπτρα της ταχύτητας με τα 2/3 από τις 100 πόλεις της λίστας ενώ 18 πόλεις από τις 100 βρίσκονται στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες κατανέμονται στον υπόλοιπο πλανήτη. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις λίστες της έρευνας.
Όσον αφορά τη μάχη μεταξύ πόλεων νικήτρια στην Ασία είναι το Tokai (Ιαπωνία) με 13,2 Mbps, στην Ευρώπη το Lyse (Νορβηγία) με 8,1 Mbps και στην Βόρεια Αμερική το Riverside της California με 7,8 Mbps. Όλες οι παραπάνω ταχύτητες είναι «μέσες πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης».
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ένας ακόμα ενδιαφέρον δείκτης, με το ποσοστό των συνδέσεων άνω των 2 Mbps, όπου πρώτευσε η γειτονική μας Βουλγαρία με 95% με την Τσεχία να την ακολουθεί με 94%.
Σε επίπεδο χώρας και πάλι η Ασία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις, αφού Νότιος Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία καταλαμβάνουν την πρώτη τριάδα με ταχύτητες 14,4, 9,2 και 8,1 Mbps αντίστοιχα. Στην Ευρώπη τον μεγαλύτερο μέσο όρο τον συναντάμε στη Ολλανδία (7,5 Mbps) ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 14η θέση της σχετικής λίστας με μέση ταχύτητα τα 5,3 Mbps. Τέλος οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο πλήθος διευθύνσεων IPv4 από κάθε άλλη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 142.605.731 μοναδικές διευθύνσεις στις ΗΠΑ ενώ η Κίνα ακολουθεί με -μόλις- 73.587.347 συνδέσεις.
Γενικότερα πάντως παρατηρήθηκε πως περισσότερες από 40 χώρες είχαν μία αύξηση της τάξης του 10% στη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου