Albert Einstein, Salvador Dali και Bjork। Τα ονόματα έχουν επιλεχθεί τυχαία, αλλά από μια καθόλου τυχαία λίστα. Και αυτό γιατί ανήκουν και οι τρεις στην ίδια κατηγορία. Πρόκειται για τρεις από τους πιο εκκεντρικούς ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία. «Παράξενοι» άνθρωποι με δικές τους θεωρίες για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, θεωρίες που συνήθως παρεκκλίνουν ή και συγκρούονται από τις θεωρίες του «μέσου» ανθρώπου.
Πολλοί θεωρούν πως η εκκεντρικότητα είναι ένα βήμα πριν την σχιζοφρένεια. Όμως ο κοινός νους δεν μπορεί να συλλάβει το εξής απλό: Οι εκκεντρικοί είναι άνθρωποι σαν όλους τους άλλους, απλώς διαφέρουν στο ότι δεν συμβιβάζουν τους εαυτούς τους σε κοινωνικά ή άλλα στερεότυπα για την εύρυθμη λειτουργία του περιβάλλοντος τους. Με άλλα λόγια βιώνουν τη δική τους απόλυτη ελευθερία.
Ο συμπεριφοριστικός γνωσιολογικός ψυχολόγος David Weeks είναι ο μοναδικός που είχε ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και κατέληξε σε ένα βασικό συμπέρασμα: Οι εκκεντρικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους δήθεν κανονικούς, γιατί ενεργούν κατά βούληση. Συνεπώς, όσο περισσότερο ευτυχισμένα ζει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο διαρκούν τα χρόνια της ζωής του.
Μάλιστα, διατείνεται πως οι εκκεντρικοί έχουν κατά 70% μειωμένες πιθανότητες να χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους ψυχοθεραπεία σε σχέση με τον κοινό άνθρωπο, ενώ σε δείγμα 1.000 εκκεντρικών, μόλις οι 30 από αυτούς είχαν προβλήματα εθισμού με τα ναρκωτικά, το κάπνισμα ή το αλκοόλ.
Παράλληλα ανακάλυψε μετά από 10 χρόνια ενδελεχούς μελέτης πως ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται γιατρό για κάποιο πρόβλημα υγείας κατά 20 φορές συχνότερα από έναν εκκεντρικό. Και αυτό έχει μια και μοναδική εξήγηση. Όταν ένας άνθρωπος δεν καταπιέζει τα συναισθήματα του και τα «κυκλοφορεί» ελεύθερα, δεν αντιμετωπίζει ίχνος στρες στη ζωή του.
Συνήθως λέει ο ψυχολόγος Weeks οι εκκεντρικοί είναι πιο αισιόδοξοι και πιο ευτυχισμένοι, γι’ αυτό και έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άλλους. Επιπλέον, έχουν συνήθως μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, παιδική περιέργεια και αυξημένη τάση δημιουργικότητας.
Όμως ο όρος «εκκεντρικός» έχει παρεξηγηθεί. Μόλις 1 στους 10.000 ανθρώπους είναι ο κλασικός τύπος που αντιπροσωπεύει την εκκεντρικότητα και συνήθως αυτό φαίνεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ξεχάστε λοιπόν οποιαδήποτε καλλιτεχνική ή επιστημονική περσόνα που φορά τη «μάσκα» της εκκεντρικότητας και προσπαθήστε να δείτε αν υπάρχουν τα εξής πέντε θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός εκκεντρικού ανθρώπου:
1. Απροσάρμοστη συμπεριφορά
2. Έντονη δημιουργικότητα
3. Αυξημένη περιέργεια για τα πάντα που κινούνται γύρω
4. Ιδεαλισμός
5. Εμμονικές τάσεις απασχόλησης με το οτιδήποτε
http://www.cosmo.gr/Lifestyle/268474.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου