Φωτογραφίες φαντασμάτων αναζήτησαν Σκωτσέζοι καθηγητές για τις ανάγκες μελέτης που πραγματοποιείται στα πλαίσια Επιστημονικού Φεστιβάλ που θα γίνει Εδιμβούργο. Έλαβαν, όπως αναφέρει το BBC πάνω από 250 φωτογραφίες, που όπως θεωρούν αυτοί που τις τράβηξαν, δείχνουν φαντάσματα. Οι περισσότερες χαρακτηρίστηκαν «αφελείς» ή «κατασκευασμένες», μερικές όμως κίνησαν το ενδιαφέρον. Πιο πειστική θεωρήθηκε φωτογραφία που τραβήχτηκε σε κάστρο της Σκωτίας.
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον Christopher Aitchison, όταν επισκέφθηκε το κάστρο Tantallon στην περιοχή East Lothian του North Berwick. Σε ένα σημείο της, φαίνεται ένα παράθυρο στο οποίο στέκεται μία φιγούρα, ντυμένη με ρούχα εποχής, η οποία κοιτά μακριά.
Τραβήχτηκε το Μάιο του 2008 και αν γίνει μεγέθυνση στο παράθυρο, βλέπουμε μία φιγούρα – δεν διακρίνεται αν είναι ανδρική η γυναικεία – ντυμένη με ρούχα εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίνεται να φορά ένα ψηλό πτυχωτό κολάρο. Όπως αναφέρει το BBC, στο κάστρο αυτό δεν υπάρχουν ανδρείκελα ντυμένα με ρούχα εποχής ούτε οδηγοί ντυμένοι με τέτοιο τρόπο. Επίσης, τρεις ειδικοί πάνω στη φωτογραφία που έλεγξαν τη συγκεκριμένη δεν βρήκαν να έχει υποστεί τροποποίηση, να είναι δηλαδή κατασκευασμένη.
«Δεν κατάλαβα ότι κάτι ή κάποιος ήταν μέσα στο πλάνο της φωτογραφίας μου όταν την τράβηξα. Το πρόσεξα μόνο αργότερα όταν πήγα σπίτι. Επίσης δεν είδα καμία ηλικιωμένη κυρία με πτυχωτό κολάρο να περιφέρεται μέσα στο κάστρο» δήλωσε ο Aitchison. «Μερικοί λένε ότι πρόκειται για φως που αντικατοπτρίζεται στις πέτρες. Άλλοι λένε ότι είναι ο βασιλιάς της Σκοτίας James V» αναφέρει. Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς είχε φυλακιστεί σε αυτό το κάστρο.
Ο καθηγητής ψυχολογίας Richard Wiseman, ο οποίος αν και σκεπτικιστής έχει διεξάγει πολλές έρευνες πάνω σε τέτοια υπερφυσικά φαινόμενα, ξεκίνησε την έρευνα πριν ένα μήνα, όπως αναφέρει το BBC. Ζήτησε από πολίτες να του παρουσιάσουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, ώστε να αναλυθούν από ειδικούς. Ο καθηγητής παρέλαβε πάνω από 250 φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και στη συνέχει έγινε δημόσια ψηφοφορία, στην οποία το κοινό επέλεξε αυτές τις φωτογραφίες που τους φαίνονταν πιο πειστικές.
Ο Wiseman θεωρεί ότι το μυαλό των ανθρώπων είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να «βλέπει» ανθρώπινες μορφές και ανθρωπόμορφους σχηματισμούς ακόμη και όταν δεν υπάρχουν, συνδυάζοντας στοιχεία του περιβάλλοντος. «Ίσως όμως πρόκειται για έναν άλλο επισκέπτη με παράξενη όψη και σύντομα να φανερωθεί» δηλώνει για την βραβευμένη φωτογραφία.
Η δρ. Caroline Watt, που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ δηλώνει ότι ακόμη και ζητώντας από το κοινό να τους φέρουν τις πιο μυστηριώδεις φωτογραφίες τους, «οι εικόνες που λάβαμε δεν αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχουν φαντάσματα». «Αν πραγματικά υπάρχουν φαντάσματα, αυτά πρέπει να ντρέπονται να φωτογραφηθούν» αστειεύεται η Watt.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο επιστημόνων αναμένεται να παρουσιαστούν σε φεστιβάλ στο Εδιμβούργο με το όνομα Hauntings.
2 σχόλια:
kalo, alla alithino? den nomizo. Kali dikeologia gia na pesei xrima apo tous touristes
Ε..Αθω μου σίουρα το να κάμεις έτσι τρικ εν πολλά ελκυστικό στον τουρισμό αλλά και από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε αν όντως υφίσταται σε τούντο κόσμο η έννοια της παραψυχολογίας...Έχει ρε κουμπάρε φαντάσματα???Το ερώτημα εν όπως και για τους εξωγήινους..
Δημοσίευση σχολίου