Σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα ζει το 20%-30% του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης, αφού στις περιοχές διαβίωσής τους τα μικροσωματίδια PM10 σε σταθμούς αστικού υποβάθρου ξεπερνούν τα όρια ποιότητας αέρα. Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις περιλαμβάνονται: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία και Ελλάδα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνα Σαμαρά.
Αναφερόμενη ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ίδια επεσήμανε ότι την ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνουν παράγοντες όπως το μεγάλο ποσοστό άπνοιας, η θαλάσσια αύρα (που ανακυκλώνει τα σωματίδια), οι λίγες βροχοπτώσεις και η έλλειψη πρασίνου. Μάλιστα, από έρευνες που έγιναν στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Επταπυργίου προέκυψε ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων εντοπίζονται κατά τις ώρες 9-10 το πρωί (όταν η κίνηση των ΙΧ είναι αυξημένες) και 12-1 το βράδυ (όταν η ταχύτητα του ανέμου συνήθως επιβραδύνεται).
Κατά την ίδια, πάντως, οι συγκεντρώσεις PM10 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αργά πτωτική τάση. Όμως, «το 50% της μάζας των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκεται στο λεγόμενο κυψελιδικό σύστημα (είναι μικρότερο του 1 μικρογραμμαρίου), που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό -μέχρι και 90%- της μάζας των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, στον αγώνα δρόμου για καθαρότερη ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι τα φυτεμένα δώματα και οι πράσινοι υπαίθριοι χώροι αποτελούν σημαντικό όπλο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Κλειώ Αξαρλή, η φύτευση στους περιβάλλοντος χώρους των κτιρίων μπορεί να φέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι και κατά 35% και να ρίξει τη θερμοκρασία μέχρι και κατά 5 C στα μεγάλα πάρκα. Μάλιστα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ενός φυτεμένου και ενός συμβατικού δώματος μπορεί να αγγίξει κατά περιπτώσεις ακόμη και τους 25-30 C!
Juventus 1-4 Real Madrid
Πριν από 7 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου