15 Μαρ 2012

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποβάλλει φοιτητή για συμμετοχή του σε διαμαρτυρία

Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέβαλε φοιτητή μέχρι το τέλος το 2014 εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια διαμαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντέιβιντ Γουίλετ, υπουργό Πανεπιστημίων και Επιστημών. Σε μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε έξι ώρες το πειθαρχικό όργανό του πανεπιστημίου αποφάσισε ότι εξαιτίας της συμμετοχής του στην ειρηνική διακοπή του λόγου του Γούιλετ “ο φοιτητής απαγορεύεται να έρθει στο πανεπιστήμιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όπως και το ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των εγκαταστάσεών του". Να σημειωθεί ότι ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση τις επόμενες 28 μέρες.

Ο φοιτητής διέκοψε τον λόγου του Γουίλετ διαβάζοντας ένα ποίημα στο οποίο ασκούσε κριτική στον υπουργό για την απόφαση του να επιβάλει φόρους ύψους 9.000 δολλαρίων καθώς και για την εμπλοκή του στην εφαρμογή της Λευκής Βίβλου για την Εκπαίδευση. Ο μαθητής κατηγόρησε τον υπουργό ως έναν άνθρωπο που "πιστέυει στις αγορές και στη δύναμη του ανταγωνισμού".

Ως απάντηση στην ποινή που επιβλήθηκε στον μικρό φοιτητή πάνω από 60 συμφοιτητές του υπέγραψαν επιστολή στην οποία δηλώνουν την συμμετοχή τους στην διαμαρτυρία και ζητούν να χρεωθούν την ίδια κατηγορία. Οι υπογράφοντες την επιστολή αντιδρούν ακόμη στο γεγονός ότι μόνο σε ένα άτομο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εκείνη την διαμαρτυρία, χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες “αυθαίρετες και λανθασμένες” και επισημαίνουν ότι η διαμαρτυρία ήταν μια συλλογική πράξη. "Όλοι εμείς που υπογράφουμε είμαστε εμπλεκόμενοι σε αυτή την ένεργεια-Άμεσα ή έμμεσα, ενεργά ή με έναν υποστηρηκτικό ρόλο" δηλώνουν.

Για το γεγονός αυτό ο Rees Arnott Davies, ένας φοιτητής στο Corpus Christi College δήλωσε ότι “ αυτό είναι εντελώς δυσανάλογο. Δυόμιση χρόνια για μια απολύτως νόμιμη και ειρηνική διαμαρτυρία συνιστά μια απόλυτη παρωδία και με κάνει να ντρέπομαι που σπουδάζω σ` αυτό το πανεπιστήμιο. Η αντίληψη ότι η ελευθερία του λόγου προστατεύεται με την αποσιώπηση της διαμαρτυρίας είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας.

Πηγή:http://www.defendeducation.co.uk

Σχόλιο: Και εις ανώτερα. Με αυτό τον τρόπο διδάσκεται η παιδεία στους νέους ανθρώπους. Τα πανεπιστήμια δεν είναι ιδρύματα μόνο παροχής ακαδημαϊκής μόρφωσης αλλά και κοινωνικής. Φυσικά στην Αγγλία πάντοτε υπήρξε αυτή η νοοτροπία οπόταν η "ναυαρχίδα" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: