23 Ιουλ 2010

Βρέθηκε το χαμένο αδερφάκι του Stonehenge


Μία ξύλινη εκδοχή του βρετανικού προϊστορικού μνημείου Stonehenge στην ίδια τοποθεσία ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, που εκτιμούν ότι θα φωτίσει το μυστήριο που καλύπτει το πέτρινο μνημείο.
Με τη χρήση εικονικής τεχνολογίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο υπέδαφος ένα κυκλικό σημείο όπου γίνονται ορατά τα σημεία που πατούσαν 22 ξύλινοι στύλοι. Το μνημείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το πέτρινο μνημείο, το οποίο χρονολογείται πίσω στη Νεολιθική περίοδο, πριν από δύο έως τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Το νέο μνημείο «henge» εκτιμάται πως ήταν ορατό από το Stonehenge και πιθανολογείται πως αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προϊστορικού τοπίου με τελετουργικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Ο κύκλος που σχηματίζουν οι οβελίσκοι έχει διάμετρο 25 μέτρων, πέντε μόλις μέτρα μικρότερος από αυτόν του Stonehenge.

Στον εσωτερικό κύκλο υπάρχουν απομεινάρια κάποιας τοποθεσίας ενταφιασμού ανθρώπων. Το «ξύλινο Stonehenge», όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος του πανεπιστημίου του Birmingham σε συνεργασία με το ινστιτούτο Ludwig Boltzmann στην Αυστρία.

Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόσφατα βρέθηκε και ακόμα μνημείο 1.300 μέτρα νοτιοανατολικά του Stonehenge, δηλαδή ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την τοποθεσία του «henge». Όπως και το «henge» έτσι κι αυτό είναι ορατό από το Stonehenge και έχει δύο εισόδους. Και τα τρία μνημεία είναι περίπου ευθυγραμμισμένα.

Το εύρημα είναι αξιοσημείωτο, σημείωσε ο Vince Gaffney, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και επικεφαλής της έρευνας. “Θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το τοπίο γύρω από το Stonehenge”, προσέθεσε.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά πως δημιουργήθηκε την ίδια περίπου περίοδο με το Stonehenge. “Δεν θα κάνουμε ανασκαφές. Αυτό είναι ένα εικονικό σκάψιμο. Εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανασκαφές”, σημείωσε ο Gaffney.

Αισιόδοξος πως η ερευνητική ομάδα θα ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία όσο το σχέδιο προχωρά, σημείωσε πως το Stonehenge δεν είναι μόνο του. “Έχουμε ένα εικονικό τοπίο να εξερευνήσουμε”, προσέθεσε.

http://www.cosmo.gr/SciTech/England/282051.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: