1 Ιουλ 2008

«Αθώα» η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα

«Αθωώνεται» η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η έρευνα που ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είχε σκοπό να εξετάσει τους βιολογικούς μηχανισμούς επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την συσχέτισή τους με την υγεία, καθώς και αν τα ισχύοντα όρια προστατεύουν επαρκώς τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδωσαν στοιχεία που να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα υπάρχοντα όρια, καθώς μας προστατεύουν επαρκώς από πιθανούς κινδύνους.
Η Γερμανία έχει υιοθετήσει τα όρια προστασίας που προτείνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα όρια που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία είναι από 30 έως και 40% χαμηλότερα.
Επιπλέον, η έρευνα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων, τα ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν προκαλούν χρόνιες ασθένειες και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, στον ύπνο ή τη συμπεριφορά.
Το Γερμανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα (German Mobile Telecommunication Program) για τις κινητές τηλεπικοινωνίες ανήκει στα μεγάλα προγράμματα διεθνούς εμβέλειας και η ολοκλήρωσή του θεωρείται ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στη γνώση γύρω από τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών τηλεφώνων.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί.
Το πρώτο ήταν το Mobile Telecommunication and Health Research Program στην Μ. Βρετανία. Τα συμπεράσματα του γερμανικού ερευνητικού προγράμματος ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της Βρετανικής πανεθνικής έρευνας, η οποία επίσης μελετούσε τις πιθανές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Βρετανική έρευνα, όπως και η Γερμανική, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα ισχύοντα όρια της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν αποτελούν αιτία για επιπτώσεις στην υγεία.
Το Γερμανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ από τις γερμανικές αρχές και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς οι τελευταίες να έχουν δικαίωμα επιλογής των επιμέρους ερευνητικών ενοτήτων, ή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Γερμανικού Ερευνητικού Προγράμματος, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή των ισχυόντων ορίων, αλλά θα συνεχίσει να προάγει την έρευνα με στόχο να εμπλουτίσει τις επιστημονικές γνώσεις για την αξιολόγηση του κινδύνου και τις πιθανές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: in.gr

2 σχόλια:

palalos είπε...

καποια στιγμη θα αποφασισουν τελικα...ολα τα εχουμε ακουσει.

καλως σε βρηκα!

TRELLOS είπε...

Πραγματικά απίστευτο!!Τι κάνει ο άνθρωπος στο βωμό του γρήγορου κέρδους...Η ρήση τελικά "το χρήμα πάνω απ'όλα" στην τέλειά του εφαρμογή!

Καλώς σε βρήκα και 'γω αγαπητέ παλαλέ..Ελπίζω να βρεις το συγκεκριμένο "ερασιτεχνικό" blog ενδιαφέρον και να με τιμάς με τα σχόλιά σου.