28 Δεκ 2011

"Θετικά" τα αποτελέσματα αναζήτησης ικανοποιητικής ποσότητας υδρογονανθράκων στη Κύπρο


Την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της τάξεως των πέντε έως οκτώ τρισεκατομμυρίων ποδών, με μέσο όρο τα εφτά, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης δημοσιοποίηση και η Noble Energy, η οποία θα πραγματοποιήσει άλλη μια γεώτρηση για την τελική αξιολόγηση του κοιτάσματος.

Σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα».

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Noble «παραγωγική», τονίζοντας ότι «η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για την πατρίδα μας». Ο ΠτΔ σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι «η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για ειρήνη και κίνητρο για λύση του Κυπριακού». Κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί έμπρακτα για λύση και να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα, ότι «με την επανένωση της Κύπρου θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι».

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Κατά τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια παρόντες ήταν η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης.


http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=214905&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια: