30 Μαρ 2009

“Η πιο πειστική φωτογραφία φαντάσματος”


Φωτογραφίες φαντασμάτων αναζήτησαν Σκωτσέζοι καθηγητές για τις ανάγκες μελέτης που πραγματοποιείται στα πλαίσια Επιστημονικού Φεστιβάλ που θα γίνει Εδιμβούργο. Έλαβαν, όπως αναφέρει το BBC πάνω από 250 φωτογραφίες, που όπως θεωρούν αυτοί που τις τράβηξαν, δείχνουν φαντάσματα. Οι περισσότερες χαρακτηρίστηκαν «αφελείς» ή «κατασκευασμένες», μερικές όμως κίνησαν το ενδιαφέρον. Πιο πειστική θεωρήθηκε φωτογραφία που τραβήχτηκε σε κάστρο της Σκωτίας.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον Christopher Aitchison, όταν επισκέφθηκε το κάστρο Tantallon στην περιοχή East Lothian του North Berwick. Σε ένα σημείο της, φαίνεται ένα παράθυρο στο οποίο στέκεται μία φιγούρα, ντυμένη με ρούχα εποχής, η οποία κοιτά μακριά.

Τραβήχτηκε το Μάιο του 2008 και αν γίνει μεγέθυνση στο παράθυρο, βλέπουμε μία φιγούρα – δεν διακρίνεται αν είναι ανδρική η γυναικεία – ντυμένη με ρούχα εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακρίνεται να φορά ένα ψηλό πτυχωτό κολάρο. Όπως αναφέρει το BBC, στο κάστρο αυτό δεν υπάρχουν ανδρείκελα ντυμένα με ρούχα εποχής ούτε οδηγοί ντυμένοι με τέτοιο τρόπο. Επίσης, τρεις ειδικοί πάνω στη φωτογραφία που έλεγξαν τη συγκεκριμένη δεν βρήκαν να έχει υποστεί τροποποίηση, να είναι δηλαδή κατασκευασμένη.

«Δεν κατάλαβα ότι κάτι ή κάποιος ήταν μέσα στο πλάνο της φωτογραφίας μου όταν την τράβηξα. Το πρόσεξα μόνο αργότερα όταν πήγα σπίτι. Επίσης δεν είδα καμία ηλικιωμένη κυρία με πτυχωτό κολάρο να περιφέρεται μέσα στο κάστρο» δήλωσε ο Aitchison. «Μερικοί λένε ότι πρόκειται για φως που αντικατοπτρίζεται στις πέτρες. Άλλοι λένε ότι είναι ο βασιλιάς της Σκοτίας James V» αναφέρει. Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς είχε φυλακιστεί σε αυτό το κάστρο.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Richard Wiseman, ο οποίος αν και σκεπτικιστής έχει διεξάγει πολλές έρευνες πάνω σε τέτοια υπερφυσικά φαινόμενα, ξεκίνησε την έρευνα πριν ένα μήνα, όπως αναφέρει το BBC. Ζήτησε από πολίτες να του παρουσιάσουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, ώστε να αναλυθούν από ειδικούς. Ο καθηγητής παρέλαβε πάνω από 250 φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και στη συνέχει έγινε δημόσια ψηφοφορία, στην οποία το κοινό επέλεξε αυτές τις φωτογραφίες που τους φαίνονταν πιο πειστικές.

Ο Wiseman θεωρεί ότι το μυαλό των ανθρώπων είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε να «βλέπει» ανθρώπινες μορφές και ανθρωπόμορφους σχηματισμούς ακόμη και όταν δεν υπάρχουν, συνδυάζοντας στοιχεία του περιβάλλοντος. «Ίσως όμως πρόκειται για έναν άλλο επισκέπτη με παράξενη όψη και σύντομα να φανερωθεί» δηλώνει για την βραβευμένη φωτογραφία.

Η δρ. Caroline Watt, που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ δηλώνει ότι ακόμη και ζητώντας από το κοινό να τους φέρουν τις πιο μυστηριώδεις φωτογραφίες τους, «οι εικόνες που λάβαμε δεν αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχουν φαντάσματα». «Αν πραγματικά υπάρχουν φαντάσματα, αυτά πρέπει να ντρέπονται να φωτογραφηθούν» αστειεύεται η Watt.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο επιστημόνων αναμένεται να παρουσιαστούν σε φεστιβάλ στο Εδιμβούργο με το όνομα Hauntings.


Πηγή:cosmo.gr

29 Μαρ 2009

Η “Ώρα της Γης”: Συμβολικό μπλακάουτ


Υπό το φως των κεριών έμεινε όλος ο πλανήτης για μια ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου (28/3), συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης, το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοβουλίας.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπήρξαν συνεπείς με το φετινό ραντεβού με τον…διακόπτη και έσβησαν για μία ώρα τα φώτα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σωτηρία του πλανήτη μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από μια ασήμαντη κίνηση.

Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν εφέτος – και ξεπέρασαν τις 80 - είναι για πρώτη φορά η Κίνα και η Σιγκαπούρη, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που έσβησαν τα φώτα. Στους πρώτους ήταν και οι Αυστραλοί. Η φημισμένη Όπερα και η Γέφυρα του Λιμανιού του Σίνδεϊ βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «Ώρα της Γης» ξεκίνησε από την Αυστραλία το 2007 και το γεγονός προσέλαβε παγκόσμια διάσταση το 2008, προσελκύοντας περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με διοργανωτές.

Τα φώτα έσβησαν για πρώτη φορά και για μία ώρα στα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ και ακολούθησαν η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στην Ανταρκτική, τα 26 άτομα που περνούν το χειμώνα στη Βάση Σκοτ της Νέας Ζηλανδίας έσβησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και περιόρισαν το φωτισμό στο απολύτως απαραίτητο.

Στην Ευρώπη οι διακόπτες κατέβηκαν στα ιστορικότερα μνημεία, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας, το Μάτι του Λονδίνου, ο Πύργος του Αϊφελ, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα καζίνο του Λας Βέγκας, ο Πύργος Σιαρς του Σικάγο και κτίρια στις περισσότερες άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στην Ελλάδα

Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε ενθουσιώδης: περισσότεροι από 437 δήμοι και κοινότητες ξαι περισσότεροι από 46.000 πολίτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης 2009». Στη πρωτοβουλία συμμετείχαν επίσης 1.107 επιχειρήσεις, 463 σχολεία, 315 φορείς.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης, στην Ελλάδα σκοτείνιασαν:

ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

ο Παρθενώνας,

ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

το Κοινοβούλιο

ο Λευκός Πύργος

η Ακρόπολη της Λίνδου, στη Ρόδο

ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά το Μνημείο του Φιλοπάππου

Θα έσβηνε επίσης ο διακοσμητικός φωτισμός στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στη στέγη Καλατράβα, καθώς και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα φώτα έσβησαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Συμβολικά η «Αττικό Μετρό» ακινητοποίησε για ένα λεπτό την κίνηση των συρμών του μετρό που βρίσκονταν σε σταθμούς, ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έσβησε ο ένας διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης για μία ώρα χωρίς να επηρεαστούν τα δρομολόγια.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και η ΔΕΗ, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το δίκτυο, ενώ με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, Περιφερειών, Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και Γενικών και Ειδικών Γραμματειών των υπουργείων. Παρόμοια εγκύκλιος εξεδόθη και από το υπουργείο Παιδείας.

Με το σύνθημα «Ας δώσουμε μια απάντηση σε όποιους μας θεωρούν ανθρώπους του καναπέ», η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Πλάκας καλούσε όλους του κατοίκους του κέντρου να συναντηθούν στις 20:30 στο μετρό «Ακρόπολη» και να περπατήσουν με φανάρια, κεριά ή φακούς προς την Πνύκα, όπου εκείνη την ώρα θα πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία του ΣΚΑΪ, του WWF της «Καθημερινής» και του Δήμου Αθηναίων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου υπό τη διεύθυνση του κ. Λουκά Καρυτινού και με ερμηνευτή τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη.

Ελληνική πρωτιά στην ενεργειακή σπατάλη

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νένω, από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον 2008», προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην αύξηση κατανάλωσης ρεύματος ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη των «15». Σε σχέση με το 1990, το 2005 καταναλώσαμε 70% περισσότερο ρεύμα, γεγονός που μας τοποθετεί στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία με αύξηση κατανάλωσης 110% και τη δεύτερη η Ισπανία με λίγο περισσότερο από 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη των «15» από το 1990 στο 2005 δεν υπερβαίνει το 30%.

Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών, εκτός από το μαγείρεμα και τη θέρμανση νερού, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δίνει στην Ελλάδα το «χάλκινο μετάλλιο». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη χώρα μας ένα νοικοκυριό «καίει» ρεύμα ισοδύναμο με 240 κιλά πετρελαίου, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» φτάνει τα 200 κιλά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της WWF, εκτιμάται ότι εάν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωνε για ηλεκτρικό όσα ο μέσος Ευρωπαίος, θα γλίτωνε περίπου 50 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται δηλαδή ότι συνολικά θα έμεναν στις τσέπες των Ελλήνων περίπου 183.219.600 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο φωτισμός είναι ο τέταρτος πιο ενεργοβόρος τομέας κατανάλωσης στα ελληνικά νοικοκυριά και ευθύνεται για το 14% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στον οικιακό τομέα. Η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την ψύξη τροφίμων (20%), ενώ ακολουθούν η θέρμανση νερού (19%) και το μαγείρεμα (18%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στον οικιακό τομέα για την ψύξη τροφίμων φτάνει τις 3.287 γιγαβατώρες, ενώ για τον φωτισμό τις 2.188 γιγαβατώρες.

Πηγή:cosmo.gr

25 Μαρ 2009

Η μουσική βελτιώνει τα προβλήματα όρασης


Προβλήματα οράσεως που έχουν προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να αποκατασταθούν ως ένα βαθμό με το άκουσμα μουσικής, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Όπως δημοσιεύει το BBC, το 60% από αυτούς που παθαίνουν εγκεφαλικό στη συνέχεια αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, φαινόμενο που ονομάζεται «οπτική αμέλεια». Αυτά τα άτομα χάνουν την ικανότητα να εντοπίσουν αντικείμενα στο αντίθετο οπτικό τοπίο από την πλευρά όπου ο ασθενής έχει πάθει εγκεφαλικό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα άτομα τρώνε το φαγητό που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πιάτου ή ξυρίζουν το μισό πηγούνι τους.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών η μουσική μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρία άτομα τα οποία είχαν χάσει την ευαισθητοποίηση του μισού οπτικού τοπίου τους και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους σε τρεις συνθήκες: όταν άκουγαν ευχάριστη μουσική, δυσάρεστη και όταν δεν υπήρχε ήχος. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι και οι τρεις ασθενείς μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα χρωματιστά σχήματα και τα κόκκινα φώτα στην «εξασθενημένη» πλευρά του εγκεφάλου, αφού είχαν ακούσει μουσική που τους ευχαριστούσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η ευχάριστη μουσική ενεργοποιεί τα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν την ικανότητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων. Εγκεφαλογραφήματα επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση και επισημαίνεται πως όχι μόνο η μουσική έχει θετικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα η ενασχόληση με δραστηριότητες ενδιαφέρουσες προς το άτομο.


Πηγή:cosmo.gr

22 Μαρ 2009

Προς πώληση το "αυτοκίνητο των φτωχών"


Η ινδική εταιρία αυτοκινήτων Tata Motors πρόκειται να θέσει σε κυκλοφορία το φτηνότερο αυτοκίνητο το κόσμου με μήκος μόλις τριών μέτρων. Πρόκειται για το μοντέλο με το όνομα (και πράγμα) Nano του οποίου η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 1.979 δολάρια!

Σύμφωνα με το BBC, αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στους φτωχούς πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών να αποκτήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτοκίνητο. Είναι τετράθυρο, πενταθέσιο δεν έχει αερόσακους, ούτε ραδιόφωνο ή υδραυλικό τιμόνι.

Το Nano είχε προγραμματιστεί να βγει στην κυκλοφορία τον Οκτώβρη του 2008, αλλά καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα σχετικά με το που θα κατασκευαζόταν, τελικά «βγαίνει» με καθυστέρηση έξι μηνών.

Η τόσο χαμηλή τιμή οφείλεται στις πληγές που της άφησε η οικονομική κρίση καθώς η εταιρία έχει χάσει γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια ρουπίες και προσπαθεί να βρει τρόπους για την αναζωογόνησή της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ξεπληρώσει το δάνειο που πήρε με σκοπό να αγοράσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar και Land Rover από τη μητρική τους Ford Motor, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρία «χτυπήθηκε» από την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε και την οικονομία της Ινδίας με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να μην δύνανται να πάρουν δάνειο για την αγορά αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το εργοστάσιο της Tata Motors έφυγε από τη δυτική Βενγκάλη καθώς η περιοχή διεκδικείτο από αγρότες και εγκαταστάθηκε στη δυτική πλευρά του Γκουτζαράτ. Το νέο εργοστάσιο θα έχει ολοκληρωθεί το 2010 και μέχρι τότε το μοντέλο Nano, θα έχει μειωμένη παραγωγή.

Πηγή:contra.gr

18 Μαρ 2009

Εκτοξεύθηκε το τηλεσκόπιο που θα αναζητήσει εξωγήινη ζωή


Απάντηση στο ερώτημα «είμαστε μόνοι στο Σύμπαν ή όχι» φιλοδοξεί να δώσει αποστολή της Nasa, στέλνοντας σε τροχιά γύρω από τον ήλιο το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει ταξιδέψει στο διάστημα μέχρι σήμερα, το οποίο ονομάζεται Kepler.

Ο Kepler εκτοξεύθηκε το Σάββατο από το Ακρωτήριο Canaveral πάνω σε έναν πύραυλο Delta ΙΙ και μέχρι τώρα πρέπει να έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να καταγράφει κινήσεις πλανητών σε ένα «μέρος» του διαστήματος, το οποίο θεωρείται ότι περιέχει περίπου 100,000 «ήλιους» όπως αυτός που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας συστήματος.

Το τηλεσκόπιο θα αναζητά πετρώδεις σχηματισμούς, όπως η Γη μας, περιστρεφόμενους γύρω από τον κάθε «Ήλιο». Η θερμότητα την οποία απολαμβάνουν αυτοί οι πλανήτες σε συνδυασμό με την πιθανή ύπαρξη νερού στην επιφάνειά τους, αποτελούν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την ύπαρξη ζωής – εξωγήινης ζωής.

«Πρόκειται για μια ιστορική αποστολή, όχι για μια απλή επιστημονική αποστολή» λέει ο δρ. Edward Weiler, στέλεχος της Nasa και εκ των υπευθύνων της αποστολής. «Θεωρώ ότι πραγματικά έρχεται να αντιμετωπίσει μερικά βασικά ερωτήματα των ανθρώπων που είναι μέρος του γενετικού μας κώδικα, από την εποχή που ο πρώτος άνθρωπος έστρεψε στο κεφάλι στον ουρανό και αναρωτήθηκε: “είμαστε μόνοι;”» λέει ο δρ. Weiler.

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής μέσα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν πάνω από 300 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα και μόνο ελάχιστοι είναι πετρώδεις όπως η Γη. Οι περισσότεροι είναι «γίγαντες αερίων» όπως ο Δίας ή «γίγαντες πάγου» όπως ο Ποσειδώνας – και οι δύο περιπτώσεις θεωρούνται ακατάλληλες για την ύπαρξη ζωής.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη πλανήτες όπως η Γη στο Γαλαξία μας ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουμε τα κατάλληλα τηλεσκόπια για να τους εντοπίσουμε. Αυτή την έλλειψη έρχεται να «καλύψει» ο Kepler.

Ο Kepler θα «κοιτά» τα αστέρια ψάχνοντας για πλανήτες όπως η Γη για πάνω από τρία χρόνια (τόσο θα διαρκέσει η αποστολή), ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πραγματοποιεί μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 371 ημέρες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το να εντοπιστούν πλανήτες όπως η Γη και το να ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή είναι δύο διαφορετικά θέματα. Θα χρειαστεί νεότερα τηλεσκόπια που θα ερευνούν τους πλανήτες, τους οποίους θα εντοπίσει ο Kepler, αναζητώντας στην ατμόσφαιρα των πλανητών αυτών, δείγματα ότι υπάρχει ζωή.

Όπως αναφέρει ο Bill Borucki, ερευνητής στην αποστολή του Kepler «δεν περιμένουμε να βρούμε τον Ε.Τ. , αλλά μπορεί εξετάζοντας όλα αυτά τα αστέρια να βρούμε το σπίτι του».

Πηγή:cosmo.gr

13 Μαρ 2009

Σκελετός “γυναίκας - βρικόλακα” βρέθηκε στη Βενετία


Μία ανακάλυψη αντάξια των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα έγινε σε νησάκι κοντά στη Βενετία. Επιστήμονες ανακάλυψαν σκελετό γυναίκας στης οποίας το στόμα είχαν χώσει ένα μεγάλο τούβλο – πράγμα που αποτελεί απόδειξη ότι η γυναίκα θεωρήθηκε τότε «βρικόλακας».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Telegraph, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν ανασκαφή σε ομαδικό τάφο χρονολογούμενο από το Μεσαίωνα στο νησάκι Lazzaretto Nuovo. Ένας από τους σκελετούς που βρήκαν και ανήκε σε γυναίκα είχε αυτή την ιδιομορφία, δηλαδή είχε ένα μεγάλο τούβλο σφηνωμένο στην στοματική κοιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα θεωρήθηκε από τους συμπολίτες της «βρικόλακας».

Οι «βρικόλακες» θεωρούνταν υπεύθυνοι για την επιδημία της πανώλης που είχε πλήξει την περιοχή τον 16ο και τον 17ο αιώνα και είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά στο 1/3 του πληθυσμού της Βενετίας.


Η επιδημία πανώλης στη Βενετία ονομάστηκε «Μαύρος Θάνατος» και υπολογίζεται ότι σκότωσε 50.000 από τους συνολικά 150.000 κατοίκους της περιοχής. Καθώς ο Μεσαίωνας ήταν η εποχή που «άνθιζαν» οι προλήψεις και ο ανορθολογισμός συχνά οι άνθρωποι –σκεπτόμενοι απλοϊκά- αναζητούσαν «αποδιοπομπαίους τράγους» για να εξορκίσουν τις συμφορές που τους έβρισκαν. Ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν και οι «βρικόλακες» και μάλιστα οι «γυναίκες – βρικόλακες».

Ο Ματέο Μπορίνι, από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας –επιστήμονας που πήρε μέρος στην ανασκαφή του ομαδικού τάφου- λέει ότι συχνά γυναίκες είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν «βρικόλακες» που έσπερναν την αρρώστια. Τους έχωναν τούβλα στο στόμα γιατί πίστευαν ότι αυτές οι γυναίκες θα έτρωγαν τα πτώματα αυτών που είχαν πεθάνει από την αρρώστια και θα σηκώνονταν από τον τάφο για να επιτεθούν στους ζωντανούς.

Σύμφωνα με ομιλία του Μπορίνι, στην Αμερικανική Ακαδημία Εγκληματολογικών Ερευνών η ιδέα ότι κάποιος ήταν «βρικόλακας» μπορεί να προερχόταν από το γεγονός ότι οι αρρώστια προκαλούσε αιμορραγία από το στόμα σε αυτούς που ήταν στα τελικά στάδια και συχνά οι νεκροί βρίσκονταν με το στόμα γεμάτο αίμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροθάφτες έψαχναν τα πτώματα των νεκρών από την πανώλη αναζητώντας «σημάδια» για το αν ήταν «βρικόλακες». Αυτή η γυναίκα προφανώς θεωρήθηκε τέτοια με αποτέλεσμα οι νεκροθάφτες να της χώσουν ένα τούβλο στο στόμα με τόση πίεση ώστε έσπασαν μερικά δόντια.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ότι ένας άλλος επιστήμονας που βρέθηκε στο συνέδριο της Ακαδημίας ισχυρίστηκε ότι ανάλογους σκελετούς είχαν βρει οι επιστήμονες στην Πολωνία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προκατάληψη δεν περιοριζόταν μόνο στην περιοχή της Βενετίας.

Πηγή:BBC

11 Μαρ 2009

Η νοητική κόπωση επιφέρει και σωματική


Η διανοητική κούραση επηρεάζει άμεσα και το υπόλοιπο σώμα, αποφαίνεται επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία εάν πριν από μια φυσική άσκηση υπάρξει διανοητική κούραση, τότε διαπιστώνεται σωματική εξάντληση πολύ γρηγορότερα από ό,τι εάν δεν είχε προηγηθεί η νοητική κόπωση.

Σύμφωνα με μελέτη από επιστήμονες του ουαλικού πανεπιστημίου Μπάνγκορ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Σάμουελ Μαρκόρα, το περίεργο είναι ότι η νοητική κόπωση δεν κάνει την καρδιά ή τους μύες να λειτουργούν διαφορετικά. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να μελετήσουν τον εγκέφαλο για να κατανοήσουν ακριβώς το λόγο που οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι νοητικά κουρασμένοι, αντιλαμβάνονται τη σωματική άσκηση ως πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται γρηγορότερα.

Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, από το οποίο πάσχουν πολλοί άνθρωποι, που αναφέρουν συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας και το «θόλωμα» του νου. Οι άνθρωποι αυτοί επίσης νιώθουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο να ασκηθούν σωματικά, παρόλο που οι φυσιολογικές αντιδράσεις τους, όταν μετρούνται, είναι φυσιολογικές στη διάρκεια της άσκησης.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσιολογίας "Journal of Applied Physiology".

9 Μαρ 2009

Η νοημοσύνη ενός παιδιού εξαρτάται από την ηλικία των γονιών


Η νοημοσύνη ενός παιδιού είναι ανάλογη με την ηλικία της μητέρας και αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του πατέρα, καταδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, ενώ αντίθετα παιδιά από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρα εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά.

Η έρευνα του Ινστιτούτο Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, υπό τον Τζον ΜακΓραθ, διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατεράδων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Ο ΜακΓκραθ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κοινωνική τάση σήμερα είναι η πατρότητα να μετατίθεται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρα έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μια υπόθεση για το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις που στη συνέχεια κληρονομούνται στα παιδιά. Για το δεύτερο συμπέρασμα, ο ΜακΓκραθ εκτιμά ότι επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται όταν είναι ακόμα στη μήτρα, το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Πηγή:cosmo.gr

5 Μαρ 2009

Βρέθηκε ο πιο παλιός απολιθωμένος εγκέφαλος ψαριού


Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν τυχαία τον εγκέφαλο ενός ψαριού, συγγενούς του καρχαρία, το οποίο χρονολογείται πριν από 300. εκατομμύρια χρόνια. Το είδος αυτός δεν υπάρχει και θεωρείται πως είναι το παλιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά μαλακούς ιστούς.
Η έρευνα που αναδημοσιεύεται στο ΑΠΕ, αναφέρει πως κατά την ενδελεχή εξέταση του απολιθώματος στη Γαλλία, βρέθηκε ένας μικρός γρόμπος μέσα στην εγκεφαλική κοιλότητα και η πιο προσεκτική εξέτασή του αποκάλυψε ότι ήταν απολιθωμένος εγκεφαλικός ιστός. Η εξέταση έγινε με τρισδιάστατες εικόνες, με τη χρήση αξονικού τομογράφου, καθώς και μικρο-εικόνων από τον επιταχυντή ατομικών σωματιδίων (σύγχροτρο).

Τα ινιοπτερύγια -αξιοπερίεργα πλάσματα με μεγάλα κρανία, πελώρια μάτια, κοφτερά δόντια και μεγάλα πτερύγια- ζούσαν σε αφθονία κάποτε στους ωκεανούς της Γης, σε ρηχά και λασπώδη νερά, και είχαν μήκος περίπου μισό μέτρο. Ο μικροσκοπικός εγκέφαλος που βρέθηκε, έχει διαστάσεις 1,5 επί 7 χιλιοστά και προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των ψαριών, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους. Ο εγκέφαλος έχει ένα μεγάλο λοβό για την όραση, αλλά μια περιορισμένη περιοχή για την εισδοχή ακουστικών ερεθισμάτων.

Ο παλαιοντολόγος, Τζον Μέσι, ο οποίος βρήκε το απολίθωμα και το έστειλε για ανάλυση ανέφερε τα εξής:

«Οι απολιθωμένοι εγκέφαλοι είναι ασυνήθιστοι και ο συγκεκριμένος είναι, με διαφορά, το παλαιότερο γνωστό δείγμα. Μαλακός ιστός έχει απολιθωθεί στο παρελθόν, αλλά είναι συνήθως μύες και όργανα όπως τα νεφρά» και συνέχισε λέγοντας «Τώρα που ξέρουμε ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να διατηρηθούν σε τόσο αρχαία απολιθώματα, μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και γι' άλλους. Έχουμε περιορισμένες πληροφορίες για τους εγκεφάλους των πρώτων σπονδυλωτών»

Πηγή:cosmo.gr

2 Μαρ 2009

Spice: το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη


Πρόκειται για τη νέα γενιά ναρκωτικών: το πρώτο ναρκωτικό που βασίζεται σε συνθετική κάνναβη κυκλοφορεί ήδη σε Ευρώπη και Αμερική, είναι νόμιμο (προς το παρόν), είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει. «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω» λέει ένας χρήστης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που συνδέει την αστυνομία, τα τελωνεία και τους ειδικούς στα ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο αυτό προϊόν. Έχοντας εντοπίσει σε site του Ίντερνετ σχετικές συζητήσεις και όλο και περισσότερες εισαγωγές του προϊόντος, οι αρχές στη Σουηδία, την Ελβετία και το Τζέρσι άρχισαν να το κατάσχουν για ανάλυση το 2006, αλλά απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια απαγορευμένη ουσία σε αυτό και γι’ αυτό το Spice είναι νόμιμο.

Μεταξύ των ύποπτων ουσιών οι οποίες κατασχέθηκαν από την αστυνομία στο φεστιβάλ που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο Τσεσάιρ της Βόρειας Αγγλίας, ο Τζον Ράμσεϊ - διευθυντής μιας εταιρείας η οποία εντοπίζει ψεύτικα φάρμακα και πραγματικά ναρκωτικά, είναι ιδιαίτερα ικανός στο να βρίσκει τις νέες τάσεις στην αγορά των ναρκωτικών στη Βρετανία – εντόπισε ένα τσιγάρο, το πακέτο του οποίου έγραφε «Spice» και περιείχε κάτι που έμοιαζε με κάνναβη. Είχε αγοραστεί με την ελπίδα ότι θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν.

Τι είναι το Spice

Στις αρχές του 2008, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ναρκωτικών, που έχει έδρα στη Λισαβώνα, εντόπισε 12 διαδικτυακούς διανομείς του Spice στην Ευρωπαϊκή Ένωση- οι περισσότεροι βρίσκονταν στη Βρετανία και την Ολλανδία. Το προϊόν αυτό φαίνεται ότι είναι το τελευταίο σε μια σειρά ύποπτων ουσιών που μοιάζουν με καπνό και χαρακτηρίζονται «βότανα» και «νόμιμα διεγερτικά». «Επρόκειτο πάντα για απάτες και δεν είχαν καμία επίδραση» λέει ο Ράμσεϊ. «Δεν είχαμε προσέξει το Spice, μέχρι πρόσφατα. Όμως άρχισαν να παρουσιάζονται άνθρωποι που έλεγαν ότι προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα με την κάνναβη».

Κομψά παρουσιασμένο σε μικρά αεροστεγώς κλειστά σακουλάκια, το Spice που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την απαγόρευσή του στην Αυστρία και τη Γερμανία και την κατάσχεσή του στα τελωνεία των ΗΠΑ. Όμως σε χώρες όπως η Βρετανία όπου πρωτοεμφανίστηκε, οι άνθρωποι που το διακινούν φαίνεται να κερδίζουν πολλά χρήματα και να έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να αποφεύγουν τις αρχές.

Το Spice είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι παράνομο. Έχει όμως πραγματικά την ίδια επίδραση; Σύμφωνα με διάφορα φόρουμ στο Ίντερνετ, ναι. Σε ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε συζητήσεις για ναρκωτικά, υπάρχουν πολλές αναφορές στις εντυπωσιακές επιδράσεις του πολύ περισσότερες από όσες θα φανταζόταν κάποιος ότι θα έκαναν μόνο οι διακινητές του.

Τα συστατικά

Οι κατασκευαστές του Spice είναι διαβασμένοι. Κανένα από τα φυτά που αναφέρουν δεν είναι παράνομο.

«Παράνομα διεγερτικά υπάρχουν πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν καμία πραγματική επίδραση. Λειτουργούν σαν μόδα» λέει ο Ντέιβιντ Κάρτερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου Φαρμακευτικών Προϊόντων, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Financial Τimes» που του δίνει ένα Spice. Ο Κάρτερ το πιάνει στα χέρια του, το μυρίζει και διαβάζει προσεκτικά τα περιεχόμενα, στα οποία περιλαμβάνεται και μια σειρά εξωτικών φυτών.

Το πρόβλημα – λέει - είναι ότι τέτοιου είδους προϊόντα εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του συστήματος ελέγχου. Τα βότανα που αναφέρονται θα μπορούσαν να έχουν νόμιμες χρήσεις και δεν έχουν πάντα παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών που ανανεώνεται διαρκώς.

Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει το Spice. Έπειτα όμως από επίμονες αναλύσεις, οι ειδικοί βρήκαν τα συστατικά του.

Ερευνητές της εταιρείας ΤΗC Ρharm, μιας γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας που έχει πείσει τους γιατρούς να υποστηρίζουν τη χρήση κάνναβης από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, εντόπισαν δύο χημικές ουσίες που είχαν προστεθεί στα βότανα - συνθετική κάνναβη.


Την πρώτη ουσία, JWΗ 018, την είχε κατασκευάσει το 1998 ένας καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και την άλλη η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer τη δεκαετία του 1970, όταν έκανε έρευνες για παυσίπονα. Οι δύο ουσίες που αποτελούν το ναρκωτικό ενεργοποιούν τον υποδοχέα CΒ1 στο ανθρώπινο σώμα στον οποίο οφείλεται η καταπραϋντική επίδραση της κάνναβης.

Είναι πολύ πιο ισχυρό ναρκωτικό από το ίδιο το φυτό και παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο διάστημα. Επειδή όμως η δομή του είναι διαφορετική, δεν εντοπίζεται ακόμα στις απλές εξετάσεις αίματος. Επίσης είναι φθηνό και εύκολο να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες από απλά υλικά.

Υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα: η περιεκτικότητα. Ο Χόλγκερ Ρόνιτζ της εταιρείας ΤΗC Ρharm, λέει: «Σε άλλα πακέτα Spice η περιεκτικότητα σε JWΗ 018 ήταν 0,2% και σε άλλα 0,3%. Αυτό είναι σαν να πίνεις μια μπίρα με 4% αλκοόλ και μια άλλη με 60%. Όμως το βασικό», τονίζει, «είναι ότι κάτι πωλείται χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει. Αυτό μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα».

Ο δημιουργός του Spice, Τζον Χάφμαν, τονίζει το θέμα της ποιότητας: η ουσία που έφτιαξε εκείνος ήταν ένα κιτρινωπό τζελ. Όμως τον προσέγγισαν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να το φτιάξουν, περιγράφοντας το JWΗ 018 ως «σκόνη» ή ως «πίσσα». «Είναι προφανές, ότι πολλοί δεν ξέρουν τι κάνουν» καταλήγει.

«Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού»

Σε μια δημοφιλή ιστοσελίδα για τα ναρκωτικά ένας νεαρός έγραψε: «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω».

Ο Λες Κινγκ, σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει: «Αυτό είναι το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη. Τα συνθετικά φάρμακα αναπτύχθηκαν πρόσφατα και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις επιπτώσεις τους. Εάν αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της φυσικής κάνναβης στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη ψύχωση και πιθανώς μακροπρόθεσμες ψυχικές ασθένειες».

Ο Κινγκ θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση πριν από το 2010.

Πηγή:cosmo.gr